kawa ziarnista arabica

Zwykło się myśleć, że jeśli korzystna kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak niezmiernie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

kawa 100 arabica mielona
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany także kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma totalnie rozmaite potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego artykuły, innymi słowy kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są nadzwyczaj podobne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa Maragogype
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najlepiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina rozkwita prawie przez cały rok oraz ubóstwia ciepło, dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest ogromnie odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą gruntownie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najlepsza?
Gatunek określany mianem Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Jednakże co ważne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją integrować z aromatami, wobec tego nieraz wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica należałoby przeczytać szczegółowo skład produktu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko uzupełnieniem.